Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

 

Όλοι/Όλες Μπορούμε Όλα!

Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος αφορά την ισότητα των φύλων και τα στερεότυπα φύλου. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της ισότητας, να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα, που περιορίζουν τις επιλογές τους, αποδομώντας τις έμφυλες νόρμες και τις προσδοκίες των άλλων, που περιορίζουν τις επιλογές τους, προωθώντας παράλληλα το δικαίωμα στην αυτοδιαχείριση για μία δίκαιη, ισότιμη κοινωνία, απαλλαγμένη από διακρίσεις και έμφυλη βία.

Το τμήμα του Νηπιαγωγείου μας σε συνεργασία με το τμήμα της εκπαιδευτικού Κατσαρου Βασιλικής του 3ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, υλοποιήσαν κοινές δραστηριότες καθ΄όλη τη διάρκεια του προγγράμματος, κάποιες εκ των οποίων ήταν συνεργατικές. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ.Πλιόγκου Βασιλικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας για τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση.


Ενδεικτικές δραστηριότητες του προγράμματος.

Ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών-Χωρισμός σε ομάδες-Συλλογή υλικού

Παιχνίδια ενεργοποίησης, που ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη και το δέσιμο της ομάδας. Έρευνα δράσης από τις εκπαιδευτικούς σχετικά με το ποιο είδος παιχνιδιού προτιμούν τα παιδιά. Δημιουργία ομάδων συνεργασίας, μικτών ως προς το φύλο.





Εαυτός – Διαφορετικότητα

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους. Κάθε παιδί παρουσιάζει ένα ταλέντο ή ενδιαφέρον του. Συζήτηση με τα παιδιά για το τι τους αρέσει να κάνουν και πώς μπορεί αυτό να επηρεάζεται από το φύλο τους.








Ανάγνωση του παραμυθιού ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας. Εισαγωγή των εννοιών «Ισότητα – Διαφορετικότητα/Ετερότητα». Τα παιδιά μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ζωγραφίζουν τον δικό τους Έλμερ, με όποιο τρόπο θέλουν και απαντούν στην ερώτηση για ποιο λόγο είναι μοναδικοί/ές.



Συζήτηση και καταγραφή σε πίνακα διπλής εισόδου «ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα». Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα χρώματα;



Παρουσίαση της κούκλας περσόνας - Δημιουργία προβληματισμού

Η κούκλα persona  επισκέπτεται την τάξη, γιατί χρειάζεται τη βοήθεια των παιδιών. Αφηγείται το πρόβλημά της (χρησιμοποιήθηκαν δύο κούκλες, το ένα νηπιαγωγείο χρησιμοποίησε κούκλα-κορίτσι, την οποία τα παιδιά στο σχολείο της την κοροϊδεύουν γιατί της αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και με τα αυτοκινητάκια. Το άλλο νηπιαγωγείο χρησιμοποίησε κούκλα-αγόρι, την οποία τα παιδιά στο σχολείο της την κοροϊδεύουν γιατί της αρέσει να παίζει με τις κούκλες και τα κουζινικά). Βασική επιδίωξη αυτής της δραστηριότητας είναι η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων από την πλευρά των παιδιών, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης. 



Δημιουργία προβληματισμού: Υπάρχουν κοριτσίστικα και αγορίστικα παιχνίδια; Πίνακας διπλής εισόδου με τα παιχνίδια που τους αρέσει να παίζουν. 

Συζήτηση: Υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να παίξουν όλοι/όλες; Πώς νιώθετε όταν κάποιος/α λέει ότι δεν μπορείτε να παίξετε με ένα παιχνίδι  επειδή είστε αγόρι ή κορίτσι;

Κατανόηση των Στερεοτύπων Φύλου - Αναγνώριση των Στερεοτύπων.  


Τα παιδιά ζωγραφίζουν παιχνίδια που θεωρούν αγορίστικα ή κοριτσίστικα


Έπειτα από συζήτηση και προβληματισμό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά.

Φιλία- Συναισθήματα - Πρόληψη έμφυλης βίας και εκφοβισμού

Ανάγνωση παραμυθιού «Το Τικ και το Τακ».


Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με τους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων. Δημιουργία ομαδικής αφίσας «Η πίτα της φιλίας».


Παρακολούθηση του video «Μήλα γύρω γύρω στη μέση πορτοκάλι» με  τραγούδι ενάντια στη βία, τον ρατσισμό και την απόρριψη. https://www.youtube.com/watch?v=sANf_UzOe5c  

Συζήτηση και δημιουργία συνεργατικής σονάτας κατά της ενδοσχολικής βίας με το 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.


Ομαδική αφίσα με το σύνθημα «Είμαστε όλοι και όλες φίλοι/φίλες…γλυκό τσαμπί σταφύλι»


Παρακολουθήσαμε το βίντεο που δημιούργησε το συνεργαζόμενο Νηπιαγωγείο, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον διαδικτυακό εκφοβισμό https://www.youtube.com/watch?v=9Xk8yNydj8w 

Επαγγέλματα 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το επάγγελμα που τους αρέσει. Ακολουθεί συζήτηση για τα στερεότυπα φύλου σχετικά με το επαγγελμα, η οποία καταλήγει ότι όλοι/όλες μπορούν να κάνουν όλα τα επαγγέλματα. 

Παιχνίδια ρόλων με διάφορα επαγγέλματα (π.χ. αγόρι-δασκάλα, κορίτσι-μηχανικός).

Εξερεύνηση Δεξιοτήτων και Χόμπι. Τα παιδιά δοκιμάζουν διαφορετικές δραστηριότητες, όπως μαγειρική, κατασκευές, αθλήματα, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί με  βάση το φύλο.

Γνωρίζουν γυναίκες και άνδρες επιστήμονες. Συζητούν τη συμβολή τους στην επιστήμη και κατανοούν ότι η γνώση και η επιτυχία δεν έχουν φύλο.

Ανισότητα/Ισότητα γυναικών - ανδρών

Προσεγγίσαμε μια εικόνα που βρήκαμε στο διαδίκτυο μέσω της ρουτίνας σκέψης "Βλέπω-σκέφτομαι-αναρωτιέμαι"

Η εικόνα ήταν εδώ

Τα παιδιά πήραν το χρόνο τους να την παρατηρήσουν και μετά τέθηκε η ερώτηση:"Τι βλέπετε;"

ΒΛΕΠΩ

-Να κάνουν αγώνες

-Οι μεγάλοι κάνουν αγώνες

-Άντρες και γυναίκες κάνουν αγώνες

- Ο δρόμος που τρέχουν οι άντρες είναι καθαρός

Ο δρόμος που τρέχουν οι γυναίκες έχει σεντόνια, πλυντήρια, άπλυτα ρούχα, φούρνο και σιδερώστρα

Στη συνέχεια τέθηκαν η ερώτηση:"Τι σκέφτεστε για τις γυναίκες;", "Τι σκέφτεστε για τους άντρες;"

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ

-Οι γυναίκες πρέπει να τα κάνουν όλα

-Οι άντρες πάνε κάθε μέρα στο καφενείο

-Η μαμά μου κάνει όλες τις δουλειές αλλά ο μπαμπάς δεν κάνει

-Ο δρόμος για τους άντρες είναι πιο εύκολος

-Ο δρόμος για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολος γιατί έχει πολλά εμπόδια

Τέθηκε η ερώτηση "Για αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στην εικόνα;"

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ

-Τι είναι αυτός ο δρόμος;

-Γιατί τρέχουν με τα καλά τους;

-Γιατί έχουν εμπόδια μόνο οι γυναίκες;

-Ποιοι θα φτάσουν πιο γρήγορα στο τέρμα;

Οι απαντήσεις ήταν ότι ο δρόμος είναι ο δρόμος της ζωής, φοράνε τα καλά τους γιατί τρέχουν για τη δουλειά τους, οι γυναίκες έχουν περισσότερες δουλειές να κάνουν και θα φτάσουν πιο αργά γιατί έχουν πολλά εμπόδια.

Στο τέλος τέθηκε η ερώτηση να δώσουμε λύσεις και να τις ζωγραφίσουμε;

ΛΥΣΕΙΣ

-Πρέπει να τα πετάξουμε όλα τα εμπόδια

-Να μοιράσουμε τα εμπόδια και στους άντρες να μην έχουν μόνο οι γυναίκες

Οι ζωγραφιές από το συνεργαζόμενο Νηπιαγωγείο


Οι γυναίκες και οι άνδρες τρέχουν στο στίβο και έβαλα εμπόδια και στα αγόρια για να είναι πιο δίκαιο. Έβαλα ένα πλυντήριο και ένα φούρνο στα κορίτσια και έβαλα ένα πλυντήριο, ένα φούρνο και μια σιδερώστρα στα αγόρια.


Οι γυναίκες έχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους, οι άντρες δεν έχουν

Έβαλα εμπόδια και στους άντρες. Να κάνουν δουλειές.


Το πιο δίκαιο είναι να έχουν όλοι τα ίδια εμπόδια.

Αυτή η γυναίκα βάζει πλυντήριο και ο άντας πίνει μπύρα

Βεβαίως η σκυτάλη δόθηκε στο δικό μας τμήμα για να προβληματιστούμε για την εικόνα αυτή αφού διαβάσαμε τις σκέψεις και προτάσεις των παιδιών του 3ου Νηπιαγωγείου.
Οι δικές  μας σκέψεις
Τρεχουν ολοι/ες στο στιβο με αγαπη

Δικαιώματα γυναικών

Προβολή βίντεο και δημιουργία προβληματισμού για την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών



https://www.youtube.com/watch?v=hLr2GNRnmXM
 

Συνεργατική δραστηριότητα μεταξύ των δύο σχολείων: Δημιουργία ιστοριών με γυναίκες πρωτοπόρες που άλλαξαν την ιστορία https://drive.google.com/file/d/1LbzTMKnpPGUoMznDDQS-oV6HHmNkDFDf/view?usp=sharing


Ανάγνωση του βιβλίου ¨βιλίου «Το λουλούδι της ισότητας» (σελίδες 8-11) και δημιουργία  συνεργατικής ψηφιακής αφίσας (μεταξύ των δύο σχολείων)  με τα δικαιώματα των γυναικών: https://view.genially.com/679a3d7bc7fb20301a2f9322/interactive-content-dikaiwmata-twn-gynaikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου