Όλοι/Όλες Μπορούμε Όλα!
Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος αφορά την ισότητα των φύλων και τα στερεότυπα φύλου. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της ισότητας, να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα, που περιορίζουν τις επιλογές τους, αποδομώντας τις έμφυλες νόρμες και τις προσδοκίες των άλλων, που περιορίζουν τις επιλογές τους, προωθώντας παράλληλα το δικαίωμα στην αυτοδιαχείριση για μία δίκαιη, ισότιμη κοινωνία, απαλλαγμένη από διακρίσεις και έμφυλη βία.
Το τμήμα του Νηπιαγωγείου μας σε συνεργασία με το τμήμα της εκπαιδευτικού Κατσαρου Βασιλικής του 3ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, υλοποιήσαν κοινές δραστηριότες καθ΄όλη τη διάρκεια του προγγράμματος, κάποιες εκ των οποίων ήταν συνεργατικές. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ.Πλιόγκου Βασιλικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας για τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση.
Ενδεικτικές δραστηριότητες του προγράμματος.
Ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών-Χωρισμός σε ομάδες-Συλλογή υλικού
Παιχνίδια ενεργοποίησης, που ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη και το δέσιμο της ομάδας. Έρευνα δράσης από τις εκπαιδευτικούς σχετικά με το ποιο είδος παιχνιδιού προτιμούν τα παιδιά. Δημιουργία ομάδων συνεργασίας, μικτών ως προς το φύλο.
Εαυτός – Διαφορετικότητα
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον εαυτό τους. Κάθε παιδί παρουσιάζει ένα ταλέντο ή ενδιαφέρον του. Συζήτηση με τα παιδιά για το τι τους αρέσει να κάνουν και πώς μπορεί αυτό να επηρεάζεται από το φύλο τους.
Ανάγνωση του παραμυθιού ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας. Εισαγωγή των εννοιών «Ισότητα – Διαφορετικότητα/Ετερότητα». Τα παιδιά μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ζωγραφίζουν τον δικό τους Έλμερ, με όποιο τρόπο θέλουν και απαντούν στην ερώτηση για ποιο λόγο είναι μοναδικοί/ές.
Συζήτηση και καταγραφή σε πίνακα διπλής εισόδου «ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα». Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα χρώματα;
Παρουσίαση της κούκλας περσόνας - Δημιουργία προβληματισμού
Η κούκλα persona επισκέπτεται την τάξη, γιατί χρειάζεται τη βοήθεια των παιδιών. Αφηγείται το πρόβλημά της (χρησιμοποιήθηκαν δύο κούκλες, το ένα νηπιαγωγείο χρησιμοποίησε κούκλα-κορίτσι, την οποία τα παιδιά στο σχολείο της την κοροϊδεύουν γιατί της αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και με τα αυτοκινητάκια. Το άλλο νηπιαγωγείο χρησιμοποίησε κούκλα-αγόρι, την οποία τα παιδιά στο σχολείο της την κοροϊδεύουν γιατί της αρέσει να παίζει με τις κούκλες και τα κουζινικά). Βασική επιδίωξη αυτής της δραστηριότητας είναι η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων από την πλευρά των παιδιών, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης.
Δημιουργία προβληματισμού: Υπάρχουν κοριτσίστικα και αγορίστικα παιχνίδια; Πίνακας διπλής εισόδου με τα παιχνίδια που τους αρέσει να παίζουν.
Συζήτηση: Υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να παίξουν όλοι/όλες; Πώς νιώθετε όταν κάποιος/α λέει ότι δεν μπορείτε να παίξετε με ένα παιχνίδι επειδή είστε αγόρι ή κορίτσι;
Κατανόηση των Στερεοτύπων Φύλου - Αναγνώριση των Στερεοτύπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου